- Gratis verzending op gehele assortiment
- Voor 15:00 uur besteld = morgen in huis*
- Niet goed? geld terug
Geschiedenis van de mountainbike: van vroeger tot nu
De geschiedenis van de mountainbike kent zijn oorsprong in de jaren zestig en zeventig in Californië. In de jaren zestig was het nog zo dat er nog een mountainbikes in productie waren, want deze sportieve fietsen werden door de liefhebbers zelf gemaakt. Pas aan het einde van de jaren zeventig is er voor het eerst een fabrikant geweest die mountainbikes produceerde en op de markt bracht.
In 1979 is het Gary Fisher geweest die de eerste mountainbike op de markt heeft gebracht, maar nog niet zo als de mountainbike tegenwoordig wordt gemaakt. De fiets had een model van een gewone stadsfiets met als verschil dat het frame breder was gemaakt net als de vork, zodat er een mogelijkheid bestond om brede banden toe te passen. Ook het stuur was net even anders en bijvoorbeeld in vergelijking met racefietsen meer recht en zonder buiging. Verder waren bepaalde onderdelen afkomstig van de BMX crossfiets.
Geschiedenis van de mountainbike
Na de lancering van de eerste mountainbike in 1979 volgden al snel andere fabrikanten, zoals Specialized die het voortouw nam om op grote schaal mountainbikes te produceren. Het eerste type van deze mountainbike beschikte over achttien versnellingen. Tot halverwege de jaren negentig van de twintigste eeuw beschikten de mountainbikes vooral over de afmetingen van reguliere fietsen en werden de fietsen ook voor gebruik op de weg gemaakt.
Door de toename van de populariteit van de mountainbike en zucht naar een meer agressieve rijstijl werden er nieuwe modellen ontwikkeld. De nieuwere mountainbikes waren robuuster, sterker en beter, maar hadden ook afmetingen die de fiets geschikt maakten om bijvoorbeeld over obstakels te fietsen. Het aantal versnellingen werd vergroot naar twintig of dertig en bovendien was er voor sprake van twee of drie bladen en achter van tien tandwielen. Vanaf dat moment werd dit type mountainbike bij uitstek geschikt om over ruig terrein te fietsen net als over moeilijk begaanbare paden en heuvels.
- Breed frame
- Brede voorvork
- Brede wielen
- Eerst 18 versnellingen
- Daarna 20 tot 30 versnellingen
- 2 tot 3 bladen
- 10 tandwielen achter
Fietsenopfietsen.nl verkoopt mountainbikes in diverse inchmaten, geschikt voor diverse leeftijden.
Extreem moeilijk terrein
De geschiedenis van de mountainbike laat nog meer ontwikkelingen zien. Zo werden er voor het rijden op extreem moeilijke terrein mountainbikes ontwikkeld die over voorwielen en achterwielen met vering beschikken. In de pionierstijd was dat niet het geval en beschikte de mountainbike bijvoorbeeld niet over voorvering en was er sprake van een stijf frame.
De voorvering voor mountainbikes werd pas in de jaren negentig geïntroduceerd. Dat heeft voor de mountainbiker als voordeel dat de armen wat meer ontlast worden.
De beginveringen die gebruikt werden voor mountainbikes werden nogal als zwaar ervaren en bewogen ook op en neer tijdens het trappen. Dat kost veel energie en zeker als er tegen een steile heuvel opgereden moet worden. Om energie en kracht te sparen werd daarop besloten om een vering te ontwerpen die de mogelijkheid biedt om de hoeveelheid vering te regelen.
Bij hard fietsen kan bijvoorbeeld de achtervering worden uitgeschakeld net als bij het omhoog fietsen van een steile heuvel. De voorvorken van mountainbikes werden daarna ontwikkeld met minimaal 100 mm veerweg.
- Vroeger geen voorvering
- Vroeger stijf frame
- Nu achtervering en voorvering
- Naar keuze alleen voorvering
Mountainbikes in categorieën
De eigenschappen van mountainbikes zijn in de loop der tijd veranderd en uiteraard zijn er ook nieuwe technieken toegepast die in het verleden nog niet bekend waren. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten mountainbikes te onderscheiden die in een viertal categorieën verdeeld kunnen worden:
- Geen vering
- Voorvering in de vork zonder achtervering
- Voorvering in de vork, achtervering op basis van buiging achtervork
- Voorvering in de vork, achtervering op basis van het laten scharnieren
In het geval dat een mountainbike geen vering heeft wordt de fiets in de categorie Ride ingedeeld. Bij voorvering in de vork zonder achtervering geldt een indeling in de categorie Hardtail. De mountainbike valt in de categorie Softtail als er sprake is van voorvering in de vork en een achtervering die op basis van buiging van de liggende achtervorken werkt.
Dezelfde indeling geldt voor fietsen met voor- en achtervering. Dan is er nog de categorie Dual, Full suspension met voorvering in de vork en een achtervering die op basis van het laten scharnieren van de achterliggende vorken. Deze categorie wordt ook wel Fully genoemd.
Zoek je toch liever naar een omafiets of een damesfiets? Lees dat eerst de tips voor damesfietsen en tips voor omafietsen. Gebruik deze tips tijdens het kopen van een nieuwe fiets.
Vond je dit artikel nuttig? Deel het met anderen!